logo
2017 Photo diary Week 1

2017 Photo diary Week 1

Sunny New Year

Sunny New Year

Red Phone Box

Red Phone Box

repairing a phone boxsketchWP_20160513_18_39_58_ProSome time ago I was thinking about what small corner of our town of Silsden might be improved by a bit of ‘greening up’. I came across this corner at the junction of three streets which looked like good a candidate, having lots of tarmac but no plants. What it did have however was an old red phone box and I realised that this must be the last red phone box in the town.Continue Reading..

Green Self Build

Green Self Build

The black box has landed! The next phase in this innovative build is to assemble the pre-manufactured SIPS panels, to form the structure of the upper storey. These are highly effecient timber panels which sandwhich the insulation to form the walls and the roof. The black cladding is a breather membrane to protect the structure temporarlily and to let vapour breath outwards once the building is complete. The walls will be clad in reclaimed stone, and you can see the beginnings of this at the lower level.

WP_20150910_10_21_22_Pro WP_20150910_10_26_35_Pro WP_20150910_10_20_13_Pro

Green Self Build

Green Self Build

WP_20150811_11_12_22_ProWP_20150811_11_14_38_ProWP_20150811_11_15_19_Pro

See how things are progressing with the green build house. Some solid work this summer has seen the ground slab installed, retaining walls constructed, lower level walls built, waterproof tanking done, drainage underway and the ‘beam and block’ upper floor installed. Some backfilling will be done soon which will show the partly ‘sunken’ nature of the building.

The walls are constructed from insulated concrete formwork (IFC) which gives a vary good level of insulation and which has also helped to form the retaining structure.

The waterproof tanking is stuck to the outside of the IFC and protected with a water draining membrane.

 

Green Self Build

Green Self Build

This project will provide an energy saving home on a pocket sized site. This existing garage will be demolished and replaced with a two bedroomed house. It will include external walls formed using insulated formwork, electricity generating roof panels, air source heat pump for heating and triple glazing. The house will be no bigger visbly than the existing building but will gain space by digging into the ground slope. What about this for a view!

Car Free

Car Free

No one can doubt the success of the Tour in Yorkshire. It showed a real outburst of creativity throughout the County. The race and the entourage were spectacular of course, but afterwards there was a lovely hour or two when we had no cars, and peaple could reclaim the road in our local town. What a pleasure!

20 Year Re-visit

20 Year Re-visit

 

Nearly 20 years ago we designed an extension for this house. Its unusual to extend on the front of a house because of the normal limitations of Planning policy. It worked out very well in this case and we were able to leave the rear garden unimpeded. You can see the transition here from existing house, to a design drawing, under construction, completion and the same house 20 years on. The owners are now contemplating some further works. . . .

Garage to Garden View

Garage to Garden View

Not so long ago this was a garage. The kitchen faced onto the side wall of a carport and things were generally looking a bit dismal. The garage is now a beautifully light kitchen with a view onto the garden. The roof lantern gives a window to the changing sky and is great for star watching!

Transformation

Transformation

This house is in a great location, but it had it’s problems. Building a new garage gave the owners an opportunity to solve these problems and create a very smart enlarged terrace, as well as a facelift.

Strong Bond

Strong Bond

This little bit of stranded brickwork on Whitehaven beach reminded me of lectures in college days, when we were taught about matching the strength of mortar to the units it was holding together. Nature proves the point I think . . .